top of page

OVER ELS GIELENS

.jpg

Nu

Vanuit een persoonlijke, vrouwelijke visie en doorspekt van alles wat ik geleerd en doorgemaakt heb, heb ik mijn praktijk opgericht: Kum Nye Haarlem en Bloemendaal. Inmiddels geef ik meer dan 20 jaar les. Kum Nye is mijn basale basis en de kleurrijke bloembladeren worden gevormd door de leergangen over De kunst van het menszijn, Leven in een natuurlijk ritme, seizoenretraites, richtinggevende individuele gesprekken en meditatiereeksen.

 

Niet alleen het Tibetaans boeddhisme maar ook studies over taoïsme, de seizoenenleer, de yogasutra's van Patanjali en stiltemeditaties vormen een rijke inspiratie voor het kunnen geven van mijn lessen en voor persoonlijke ontmoetingen.

 

Geschiedenis

Tijdens mijn reis door Australië en Nieuw-Zeeland kwam ik voor het eerst in contact met het Tibetaans boeddhisme (Chenrezig instituut, het Mahamudra centrum en het Chandrakirti medidatiecentrum) en besloot boeddhistische studieprogramma’s te volgen. Voor het eerst kreeg ik een besef van iets ruimers. Het bestuderen van Tibetaanse teksten was trouwens allerminst gemakkelijk en volkomen nieuw; ze gingen over het menselijk lijden, over ieders’ karma.

 

In Nederland volgde ik verdiepende cursussen (Karnak instituut) en ervaarde dat spirituele en geestelijke groei samen hoort te gaan met lichaamsoefeningen, de Kum Nye Tibetaanse yoga. Lichaam en geest horen bij elkaar.

 

In Amsterdam (Nyingma centrum) heb ik mij verder ontwikkeld. Daar hoorde ik van Tarthang Tulku de Tibetaanse lama, die ik later in Californië heb ontmoet. Hij heeft het boeddhistisch (medisch) onderricht rechtstreeks vanuit Tibet naar het westen gebracht. Op zijn Ratna Ling centrum in Californië heb ik intern 5 jaar gewoond, gestudeerd en lesgegeven. Ook daar bemerkte ik dat een geestelijke stroming een dogma kan worden. En zo werd het tijd de VS te verlaten en mij in Nederland te vestigen.

    © 2023 Els Gielens

    bottom of page