Tarthang Tulku aan het woord

Sinds ik Kum Nye meer dan vijfendertig jaar geleden voor het eerst introduceerde in Amerika, heb ik gezien dat veel mensen er baat bij hebben gehad. Lichaam en geest hebben beide ontspanning nodig, speciaal in de wereld van vandaag waar de drukte van het leven van alledag veel stress oplevert. Door middel van Kum Nye kunnen we de spanning die verbonden is met deze stress losser maken en de gevoeligheid die inherent is aan onze menselijke belichaming openen.

 

Door deze gevoeligheid dagelijks af te stemmen en te verfijnen, kunnen we ons wezen stap voor stap bevrijden van de beperkingen die ons belemmeren om actief betrokken te zijn. Dit bevrijden en deze verfijning brengen onmiddelijk een verrijkende kwaliteit in ons leven, en leiden ons gaandeweg naar het spirituele pad.

 

De unieke waarde van Kum Nye ontspanningstechniek is gelegen in het integreren en in evenwicht brengen van twee benaderingen, de lichamelijke en de psychologische. Kum nye heelt zowel ons lichaam als onze geest door hun energie samen te brengen in een kalm en soepel functioneren. Omdat het leidt tot de integratie van lichaam en geest in alles wat we doen, is de ontspanning door Kum Nye sterker en blijvender dan het prettige gevoel dat gewone lichamelijke oefeningen oproepen.

 

De schriftelijke traditie van Kum Nye is bewaard in Tibetaanse medische teksten en in de zeer oude boeddhistische Vinayateksten. Deze teksten gaan over een leefwijze volgens fysische en universele wetten en bevatten uitgebreide beschrijvingen van helende oefeningen. Kum Nye is dus een onderdeel van de spirituele en medische overlevering die de Tibetaanse geneeskunst met de Indiase en Chinese verbindt. Toch zijn de Kum Nye oefeningen geheel eigentijds, voortgekomen uit mijn eigen ervaring en speciaal aangepast aan de behoeften van deze tijd.

 

Ik hoop dat de heilzame werking van Kum Nye zal helpen om het gevoel van innerlijke ontspanning blijvend te ontwikkelen.

 

Tarthang Tulku

Odiyan, oktober 2006

Kum Nye Tibetaanse Yoga.

    © 2020 Els Gielens